fbpx

B12-vitamiini omadused ja soovitused

0 Comments

Erinevalt enamikest vitamiinidest, mida saab nii taimsetest kui ka loomsetest saadustest, omastab inimene ainult loomsetest toiduainetest pärinevat B12-vitamiini. B12-vitamiin ehk kobalamiin on unikaalne, kuna sisaldab ainsa vitamiinina ka mineraalainet koobaltit. B12-vitamiinid on suurimad ja kompleksseimad vitamiinimolekulid, mis lisaks orgaanilistele ainetele sisaldavad ka anorgaanilist ainest.

Nagu kõik teised B-grupi vitamiinid, on ka kobalamiin seotud otseselt inimese närvisüsteemi tööga – kõik B-vitamiinid on üliolulised aju tegevuse jaoks ja neil on palju sarnaseid rolle. B12-vitamiin on vajalik paljude tähtsate ainevahetus- ja hormonaalfunktsioonide jaoks, kaasa arvatud seedeensüümide tootmiseks ja oluliste toitainete transportimiseks rakkudesse ja sealt välja. B12-vitamiini piisav varu on äärmiselt oluline normaalseks vereloomeks ja neuroloogiliseks talitluseks. Üheskoos folaadi ja B6-vitamiiniga vastutab see punaste vereliblede moodustamise eest.

Korralik B12-vitamiini tase ennetab aneemiat ja hoiab närvisüsteemi tervena.

Aine puudus võib põhjustada ebanormaalselt suurte vere punaliblede tootmise, mis ei suuda oma funktsiooni nii efektiivselt täita, kui normaalsed punalibled. Seetõttu võivad tekkida mitmed tervisemured, näiteks äärmuslik väsimus, mäluprobleemid, otsustusraskused ning mõnel juhul ka depressioon. Tõsistel juhtudel viib vitamiini puudus ajutise viljatuse, rasedusaegsete komplikatsioonide ja südameprobleemideni.

Rasedatele on piisava B12-vitamiini taseme kindlustamine eriti oluline.

Kobalamiin on niivõrd oluline vitamiin, et aitab kõrvaldada valusid, takistada pahaloomuliste aneemiate teket ning isegi infarkti ja insulti. Iseseisvalt on suuteline ravima närvihaigusi, aneemiat, depressiooni, hüpertooniat ja skleroosi.

Parimateks B12-vitamiini allikateks on maks, veiseliha, linnuliha, muna, kala, juust, sealiha, kana, piim, kohupiim, jogurt. Kuigi B12-vitamiini toodab väikeses koguses ka inimese organismi mikrofloora, pole selle omastumine tõestust leidnud. Seetõttu tasub aneemiate vältimiseks tarbida seda juurde toidulisandina. Tänapäeval on B12-vitamiini puudust tuvastatud ka loomseid toiduaineid tarbivatel inimestel, mis annab märku tõsiasjast, et vitamiini sisaldus toidus on moodsal ajal tõsiselt vähenenud. Kuna organism säilitab B12-vitamiini pikka aega maksas ja lihastes, võib aneemia tekkimine võtta aega isegi 2-5 aastat. Seega ei pruugita aru saada, et mõndade tervisehädade põhjuseks võib olla just B12-vitamiini puudus.

Liigsel B-12 manustamisel ei ole täheldatud kahjulikke kõrvalmõjusid, kuna organism väljutab üleliigse uriiniga.

Kõiki B-grupi vitamiine oleks hea koos manustada. Jälgida tuleks ka, et B12 kõrvale saadakse piisavalt C-vitamiini, kaltsiumi, kaaliumi ja magneesiumi, siis kulgevad kehas kõik protsessid edukalt. Eriti heaks võimaluseks tagada oma kehale piisav kobalamiini varu, on tarbida Now Foods’i poolt pakutavat B12-vitamiini metüülitud vormis, mis omastub eriti hästi.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga