Tauriin on väävlit sisaldav orgaaniline hape, mis liigitatakse üldiselt aminohapete alla, kuigi ühendi keemiline koostis aminohapete üldstruktuuri päris täpselt ei järgi. Tauriin on vajalik närvisüsteemi arenguks ja talitluseks, normaalseks nägemiseks ja südametegevuseks, see kuulub sapi koostisse ning soodustab toidurasvade seedumist ja hoolitseb inimorganismi rakumembraanide stabiilsuse eest. See on antioksüdant ja soodustab organismi puhastumist kahjulikest ainetest. Kõige rohkem leidub tauriini ajus, sest see on närvisüsteemi regulaatoraine. Kesknärvisüsteemis on olemas selle
Kreatiin on sportlaste seas üks populaarsemaid abivahendeid. Kreatiini esineb meie pankreases, maksas ja neerudes, seda sünteesitakse aminohapetest l-metioniin, glütsiin ja l-arginiin. Inimese organismis on üldiselt kreatiini koguhulk ligikaudu 120g, sellest 95% on skeletilihastes, eriti kiiretes lihaskiududes. Kreatiin monohüdraat on lämmastikku sisaldav orgaaniline hape. Kreatiin on vajalik komponent adenosiintrifosfaadi (ATP) tootmiseks, mis on lihaste kokkutõmbeks vajaliku energia esmane allikas. Lihaskiududes on piisavalt ATP-d vaid mõneks üksikuks kokkutõmbeks, ülejäänu tuleb hankida keha
Letsitiin on väga põnevate omadustega rasvhape. See toimib hästi nii vees kui ka rasvas. Letsitiin osaleb inimorganismi rakkude, sealhulgas südame ja veresoonkonna funktsioneerimisel ning mälu tugevdamisel. Letsitiin on oluline fosfolipiid, mida on vaja meie rakkude normaalseks funktsioneerimiseks. Rakumembraanide peamise koostisosana aitab see aine moodustada terviklikku rakumembraani ja kergendab vedelike liikumist rakusiseselt ja -väliselt. Letsitiin on ka tähtis närvirakkude toitaine ning võimendab mälu-ja keskendumisprotsesse. Letsitiin koosneb peamiselt rasvhapetest, samuti sisaldab
Spiruliina on tsüanobakterite hulka kuuluv spiraalikujuline üherakuline mikrovetikas, mis kasvab naturaalselt soojades värske veega järvedes, looduslikes allikates ja soolases vees. Spiruliina ei ole üksnes üks maailma tervislikumaid toite, vaid ka üks vanimaid. Asteegid kasutasid seda toiduna juba 16. sajandil. Kuivatatud spiruliina sisaldab kõiki asendamatuid aminohappeid. Spiruliinas leidub B-grupi vitamiine nagu B1, B2, B3, B6, B9 ning A-, C-, E-, K- vitamiini. Mineraalidest on esindatud raud, kaalium, kaltsium, vask, magneesium,
Sipelgapuu koor ehk Pau D’Arco (Tabebuia heptophylla, T. impetiginosa) on ohutu ja väga laia spektriga looduslik antibiootikum, mis kasvab Kesk- ja Lõuna-Ameerikas. Selle taime koore tervendavaid omadusi teatakse tuhandeid aastaid. Mehhiko ja Peruu põliselanikud nimetavad seda „jumalikuks puuks“. Pau D’Arco mõjub viirustele, bakteritele, seentele, parasiitidele, lambliatele ja opistorhidele. Sipelgapuu koore antibakteriaalne toime on seotud lapahooliga – ühendiga, mis eraldati koore ekstraktist esmakordselt 1882. aastal. Lapahool takistab grampositiivsete (nt. stafülokokid ja
C-vitamiinil on väga oluline mõju meie tervisele ja terviseriskide vähendamisele. Selle kõige tähtsam haigusi ennetav ja nende kulgu kergendav omadus on antioksüdatiivsus. Antioksüdandid on ained, mis aitavad ära hoida oksüdatiivset stressi. See on olukord organismis, mis kaasneb pea kõigi krooniliste haigustega, nagu näiteks südame-veresoonkonna haigused, diabeedist põhjustatud haigused, vähktõbi, põletikud jne. C-vitamiin aitab ennetada vererõhu tõusu ja alandada maksas sünteesitava valgu fibrinogeeni taset. Fibrinogeen ja aminohape homotsüsteiin tekitavad üheskoos organismis nn