C-vitamiini tähtsus meie kehale ja allikad

C-vitamiinil on väga oluline mõju meie tervisele ja terviseriskide vähendamisele. Selle kõige tähtsam haigusi ennetav ja nende kulgu kergendav omadus on antioksüdatiivsus. Antioksüdandid on ained, mis aitavad ära hoida oksüdatiivset stressi. See on olukord organismis, mis kaasneb pea kõigi krooniliste haigustega, nagu näiteks südame-veresoonkonna haigused, diabeedist põhjustatud haigused, vähktõbi, põletikud jne.

C-vitamiin aitab ennetada vererõhu tõusu ja alandada maksas sünteesitava valgu fibrinogeeni taset. Fibrinogeen ja aminohape homotsüsteiin tekitavad üheskoos organismis nn halva kolesterooliga ateroskleroosi ehk arterilubjastust. C-vitamiin aga vähendab nn halva kolesterooli ja tõstab hea kolesterooli taset veres. Lisaks aitab C-vitamiin ära hoida hea kolesterooli oksüdeerumist ja lupjunud veresoonte siseseina rebendeid, mis viib veresoonte ummistusteni.

Kes peaksid juurde tarbima?

Erilist tähelepanu C-vitamiini tarbimisele peaksid pöörama nii aktiivsed kui ka passiivsed suitsetajad, sest tubakasuits põhjustab organismis oksüdatiivset lisastressi ja kurnab seega C-vitamiini varusid.
Tavapärasest rohkem vajavad C-vitamiini ka lapseootel ja imetavad naised, kuna osa ema C-vitamiinist läheb kas nabanööri või rinnapiima kaudu lapsele.
Eakatel võib esineda C-vitamiini puudust, mis on sageli tingitud kehvadest toitumisharjumustest ja halvast söögiisust. Samuti esineb vanemal põlvkonnal sageli haigustest põhjustatud oksüdatiivset stressi, mida antioksüdandid vähendada aitavad. Uuringud on näidanud, et suur C-vitamiini sisaldus võib mõjutada ka mälu ja aidata vähendada meeleolulangust ja dementsuse riski. Ka on täheldatud, et Alzheimeri tõve all kannatavatel patsientidel on C-vitamiini tase veres tavapärasest madalam.
Erilist tähelepanu C-vitamiinile peaksid pöörama soole imendumishäire all kannatavad ja vähktõve patsiendid. C-vitamiini tase võib olla madal ka lõppstaadiumis neeruhaiguse korral ja pikaajalisel antibiootikumide tarbimisel.

C-vitamiini pikaajaline puudus põhjustab skorbuuti, mida omal ajal täheldati näiteks meremeestel, kes ei saanud üksluisest toidust piisavas koguses C-vitamiini. Skorbuudi tunnused on igemete veristus, hammaste liikumine ja väljalangemine, õrnade veresoonte tõttu nahal tekkivad verevalumid ja sisemine verejooks, liigesevalud, südamehäired ning lihaste atroofia ehk nõrgenemine. Arenenud maades ei ole see enam sagedasti esinev haigus.

C-vitamiini soovituslik päevane tarbimiskogus on kuni 2000 mg.

Ületarbimise korral on kõige sagedasemad kaebused kõhulahtisus, iiveldus, kõhukrambid ja muud seedetrakti häired.

Millised on parimad C-vitamiini allikad?

C-vitamiini leidub ainult taimsetes toiduainetes. Kõige rohkem on seda kibuvitsa- ja astelpajumarjades, mustades sõstardes, paprikas, brokolis ja maasikates.

Lihtsaim viis tagada enda kehale küllaldane C-vitamiini varu, on tarbida lisaks toidule liposoomset C-vitamiini, mis imendub kordades paremini tavalisest.

 
 

Allikas